Istoria Bijuteriilor

Bijuteriile sunt adesea asociate cu comori – aur, pietre prețioase, materiale valoroase – și sunt considerate obiecte de o frumusețe intrinsecă, deși începuturile au fost foarte diferite. În vremurile preistorice, cu mult înainte ca oamenii să lucreze metalele, bijuteriile erau făcute din materiale neprețioase. Înmormântările anului 30.000 î.e.n. în Europa arată că la acea vreme oamenii foloseau materiale locale disponibile, cum ar fi scoici și pietricele, iar, în societățile de vânătoare, și dinți și gheare de animale, pentru a face bijuterii. Exemplele existente arată că piesele au fost gravate cu modele geometrice complicate și, mai târziu, imagini zoomorfe. Astfel, bijuteriile au fost o formă timpurie de artă decorativă. Studiul unor culturi primitive dă dovezi că materialele organice, care s-au dezintegrat de atunci, ar fi fost, fără îndoială, utilizate și în trecut. Abia într-o etapă ulterioară a dezvoltării umane, oamenii au ales materiale prețioase și posibil rare pentru bijuterii de la distanță.

Bijuteriile antice

Bijuteriile sunt la fel de vechi ca omenirea. Indiferent dacă provin dintr-o cultură primitivă sau dintr-o civilizație modernă a Vestului sau a Estului, și indiferent de material și stil, oamenii de ambele genuri și toate grupele de vârstă au nevoie de auto-podoaba. Semnificația bijuteriilor transcende limitele de timp și limitele geografice; asemănările în utilizarea bijuteriilor pentru podoaba personală devin evidente în studiul diferitelor culturi.

În timpurile preistorice, precum și în culturile contemporane, bijuteriile nu sunt doar ornamente pentru corp, ci și un mijloc de comunicare. Ierarhia, prestigiul și puterea sunt exprimate prin bijuterii, care pot afirma statutul unui individ în societate. Ceea ce pare inițial a fi un ornament poate marca loialitatea față de o societate sau un individ. Bărbații și femeile se pot impresiona reciproc prin bijuterii. Totuși, probabil, cele mai puternice calități atribuite bijuteriilor sunt funcțiile amuletice și talismanice de a îndepărta răul sau de a da noroc. Aceste proprietăți se întorc la originile bijuteriilor și continuă până în secolul al XIX-lea. Chiar și în culturile contemporane oamenii poartă farmece de noroc. Bijuteriile au jucat, de asemenea, un rol important în protejarea împotriva pericolelor vieții și au fost date în înmormântări pentru viața de apoi a decedatului. În plus, bijuteriile erau purtate și ca semn de afecțiune și fidelitate personală și marcau ocazii speciale în viață, cum ar fi majoratul, asocierea la o religie prin comuniune sau confirmare, nubilitatea, starea civilă și maternitatea. Bijuteriile în expresia lor estetică nu sunt doar semne de bogăție și gust, ci reflectă și comunică caracterul personal și temperamentul purtătorului.